Готвят фискален бон за електронните магазини - pleven.utre.bg

Готвят фискален бон за електронните магазини

09 март 2019, 07:20 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Половин милиард лева губи бюджетът за година от некоректно отчитане на търговските обороти, посочи Владислав Горанов

Продължава борбата със сивата икономика, в т.ч. и с промяна на законовата уредба за своевременното отчитане на фискалните бонове, посочи на парламентарен контрол финансовият министър Владислав Горанов, съобщава tribune.bg. По думите му, липсата на тези законови разпоредби е използвано от технически консултанти за отклоняване на средства от фиска и неотчитането им с имитиране на фискални касови бележки. По този повод в законодателството са предвижда въвеждането на фискален бон в електронен вид, който да се изпраща на електронната поща на купувача.

"Половин млрд. лв. губи фискът за година от некоректно отчитане, половината са от кешови плащания, а останалите са от електронната търговия“, подчерта финансовият министър. Той разясни на депутатите, че електронният фискален бон ще е основно средство за контрол на електронната търговия.

"Резултатите от текущите оценки на сивата икономика у нас отбелязват устойчива тенденция на промяна. Има, обаче, отчети на оборота на 4 и 5 звездни хотели у нас от 500 лв. на ден, което смятам за некоректно“, коментира Горанов.

90 % от бизнеса декларира, че ще има проблем със сроковете за въвеждане на новите фискални устройства, съобщи той. Освен това бизнесът е притеснен как НАП ще запази конфиденциалността за оборотите му.

"Определяме го като притеснения за онези, които и сега са успявали да спестяват част от оборота си от фиска. НАП е взела мерки, за да защити данните при различните начини на обработване на информация. При злоупотреби с информация се предвижда административна и наказателна отговорност за служителите на НАП. Криенето на обороти ще е почти невъзможно с въвеждането на новите касови апарати“, завърши министър Горанов.

Той бе подкрепен от председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която подчерта, че НАП и сега има неограничен достъп до данни от бизнеса и до момента няма явни случаи на злоупотреби. Тя категорично подкрепи усъвършенстването на механизма за работа на електронните магазини като част от борбата със сивата икономика в страната.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета