В Плевен тържествено закриха учебната 2018/2019 година по програмата "Работа на полицията в училищата“

ОДМВР – Плевен пожелава на всички деца безопасно лято с игри и веселие и наесен с нови сили за постижения и успехи в училище

В училище „Петър Берон“ в Плевен се проведе заключително мероприятие по Национална програма "Работа на полицията в училищата". Деветнадесетото поредно издание на превантивната програма на ОДМВР – Плевен се организира под мотото "Ваканция, здравей! Да играем безопасно!".          

В зала на училище "Петър Берон" с домакинството на директора г-жа Ваня Дражева бе проведено заключителното събитие, на което гости бяха: г-жа Албена Тотева – началник на Регионален инспекторат на образованието в Плевен, комисар Петър Енчев - заместник директор на ОДМВР – Плевен, главен инспектор Ивайло Иванов - началник на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР – Плевен,  директори на училища от Област Плевен, служители от ОДМВР – Плевен. През учебната година инспекторите от Детска педагогическа стая при ОДМВР – Плевен работиха активно по програмата за утвърждаване на ценностно отношение на децата към закона и законосъобразно поведение, запознаване с функциите на основните звена в МВР, както и развитие на умение да работят в екип. В интересна и иновативна форма помагаха за изграждане на модели на безопасно поведение и реакция в опасна ситуация. Програмата се осъществява от 2000-та година и е част от превантивната дейност на полицейските служители по отношение на престъпленията, извършвани от и срещу деца.

ОДМВР – Плевен закри учебната година 2019 със състезание на тема "Ваканция, здравей! Да играем безопасно!" Водещ бе Тодор Ценов – член на Съвета за децата към Председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Участие в състезанието взеха ученици от пети клас на девет училища в област Плевен. В приятна, празнична атмосфера децата демонстрираха познанията си за безопасност на улицата, в училище, в интернет пространството. Момичетата и момчетата се включиха с огромно желание в игрите, които обхващаха въпроси. Под формата на решаване на тестове, попълване на кръстословици и подреждане на пъзели на пътни знаци те демонстрираха наученото по програмата, а именно как да играят безопасно и как да реагират правилно в рискови ситуации. В първата си задача участниците попълваха тестове с въпроси, свързани с местата за игра и демонстрираха познания на правилата за безопасност. Без затруднения се справиха и с въпросите по пътна безопасност. Във втората задача децата предяха пъзели с пътните знаци като показаха познаване на правилата за безопасно движение по пътя. При третата задача решаваха кръстословици, при които при вертикално обозначените квадратчета се получи отговор „Безопасен интернет“. Обсъдена бе темата „Общувай безопасно в интернет“. Децата коментираха правила за безопасност през прекараното време в интернет чрез компютри, таблети и телефони. Интернет предоставя огромен брой възможности за развлечение, образование, запознанства и творчество, но крие и много опасности. Бе презентиран кратък филм за момичето Сара от град Варна. Героинята от филма се запознала в интернет с много интересно момче на нейната възраст. Няколко пъти си писали и дори уговорили да излязат заедно, но ….. момчето се оказало възрастен и Сара се озовала в сериозна ситуация. В състезанието петокласниците показаха не само точност, прецизност и бързина на отговаряне, но и умения за работа в екип.  Учениците показаха изключително добра подготовка и с лекота демонстрираха това, което са усвоили в часовете, проведени, съвместно с полицейски служители от ОДМВР – Плевен през учебната 2018 – 2019 година.

Жури в състав – председател: главен инспектор Ивайло Иванов – началник на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен и членове - Георги Георгиев – инспектор борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при ОДМВР – Плевен и г-жа Виолета Василева – експерт начално образование в Регионален инспекторат на образованието – Плевен оценяваха работата на отборите.

На първо място се класира отборът на училище „Васил Левски“ – Плевен, на второ място са възпитаниците на училище „Димчо Дебелянов“ град Белене, а на трето – „Христо Смирненски“ – град Гулянци. Всички участници получиха грамоти.

За доброто настроение се погрижиха детски мажаретен състав – с ръководител г-жа Цветана Лукова, Стефани Славчева с прекрасния си глас, талантливата Кристина Върбанова – с латино танц и каратистите от Училище за бойни изкуства „Шобу“ с главен инструктор сенсей Пламен Колев – с майсторски степени II дан „Шотокан – карате“ и II дан „Полицейска лична защита“; Мария Пресли Николаева – една от най-перспективните състезателки на клуба – занимаваща се с бойни изкуства от детската градина в стил „Шобу“ и класирала се на първо място на състезанието „Никон Оупън“ в дисциплината „Макивара“ и Плавен Колев /младши/ - носител на кафяв пояс – помощник инструктор в клуба и активен състезател в дисциплините „Кумите“ и „Ката“ – призьор от национални и международни турнири.

Комисар Петър Енчев – заместник директор на ОДМВР – Плевен поздрави участниците в Националната програма „Работа на полицията в училищата“ от името на ръководството и лично от свое име. Подчерта, че се открояват усилия в подготовката на мероприятието и добрата работа, изразява ефективното взаимодействие между МВР и училищата. Пожела хубава и незабравима ваканция с пътешествия, плуване и игри.

Началникът на Регионален инспекторат по образование в Плевен г-жа Тотева благодари за организираното събитие и отбеляза, че участниците са показали много знания, придобити в процеса на обучение и адекватни решения на поставените задачи. Състезателният характер на мероприятието е очертал успешното справяне в конкурентна среда. Г-жа Тотева специално благодари на ръководството на ОДМВР – Плевен, защото „служителите са сърце и любов на програмата и те през годината са отдали цялата си енергия и професионализъм, за да се чувстват уверени децата в своите знания“.

ОДМВР – Плевен пожелава на всички деца безопасно лято с игри и веселие и наесен с нови сили за постижения и успехи в училище.