На среща в Плевен: Пенсионери от Ценово и Искър за трети път се врекоха в приятелство

Паметникът на Емил Димитров стана свидетел на много приятелски прегръдки и сълзи от радост

Приятелството между пенсионерските клубове от Ценово и Искър придобива нови измерения. Възрастните хора се срещнаха за трети път. След първите опознавателни срещи този път двете групи се уговориха да се видят в Плевен.

Всички тръпнеха в очакване и нетърпение да се видят със стари и добри познати. Часът и мястото на срещата бяха точно спазени и от двете страни, а паметникът на Емил Димитров стана свидетел на много приятелски прегръдки и сълзи от радост.

Като стари и добри познайници хората от третата възраст се отправиха да разгледат културните  и историческите забележителности. Първата спирка беше в Художествената галерия „Светлин Русев“. Своеобразните домакини от Искър посрещнаха своите гости с изпълнение на китка от стари градски песни. След това се разрази истински „словесен двубой“ в рими между поетическите натури от двете групи. Пенка Йорданова и Пепа Ангелова от Ценово и Данка Горанова от Искър получиха продължителни аплодисменти за най-новите си стихотворения.

Обиколката на Плевен продължи с поднасяне на цветя пред Паметника-костница на загиналите за освобождението на България. Силно впечатление направиха новите експозиции в отделите „Археология“ и „Природа“ на Регионалния исторически музей. Като „черешката на тортата“ организаторите бяха оставили посещението на Панорамата. За никого не беше тайна, че обедът в парк „Кайлъка“ ще бъде гарниран с много песни и танци, с нестихващ смях, усмивки и добро настроение.

"За първи път се срещнахме преди малко повече от две години. Както се казва, харесахме се от пръв поглед и вече сме повече от приятели. Освен официалните срещи членове на двата пенсионерски клуба не спират да общуват помежду си", разказва председателят на пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово Румяна Иванова.

На раздяла отново се появиха сълзи в очите. Приятелите от Ценово и Искър си дадоха дума този път раздялата да не е продължителна и през есента да се срещнат отново. Часът и мястото ще бъдат уточнени допълнително, но отсега със сигурност се знае, че членовете на пенсионерските клубове ще посетят и ще се насладят на някое хубаво кътче в родината ни.