НОИ отново ще подпомага избора на по-благоприятен вариант за пенсиониране чрез мобилни екипи

Мобилните екипи ще съветват бъдещите пенсионери

През месец септември 2019 г. мобилни екипи от всички териториални поделения на НОИ (ТП на НОИ) ще извършват отново консултации на гражданите с цел да ги подпомогнат при избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент, изчислен по старата или по новата методика, действаща от началото на 2019 г.

Индивидуалният коефициент е елемент, приложим при определянето размера на пенсиите, свързани с трудова дейност. Графиците за посещенията на мобилните екипи в общинските центрове по места през месец септември т.г. ще бъдат оповестени до края на август в приемните на всяко ТП на НОИ. В постоянните приемни на поделенията на НОИ, както и в изнесените работни места, консултациите на гражданите по тази тема не са преустановявани.

В кампанията през май т.г. над 1500 бъдещи пенсионери се консултираха относно вариантите за изчисляване на индивидуалния коефициент на бъдещата им пенсия чрез мобилните групи. За да бъде консултирано, лицето трябва да предостави на служителите информация за общата продължителност на придобития от него осигурителен стаж за времето до 31.12.1996 г., както и документ по образец УП-2 за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по негов избор преди 1 януари 1997 г. Последните са необходими с оглед изчисляването на индивидуалния коефициент и по т.нар. „стара методика“.

От началото на годината около 52 000 лица са подали заявления за отпускане на лична пенсия, свързана с трудова дейност, като пенсионното производство за част от тях все още не е приключило, съгласно нормативно установения срок от 4 месеца за произнасяне на пенсионния орган.

Както е известно, лицата с подадени заявления в периода от 01.01.2019 г. до 03.05.2019 г. за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., както и тези от тях, на които е била отпусната такава пенсия до 04.05.2019 г., могат да упражнят еднократно правото си на избор за по-благоприятния за тях начин за изчисляване на индивидуалния им коефициент. От този ред до момента са се възползвали около 2200 лица.

Електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“ е достъпна и за самостоятелно ползване от лицата на интернет страницата на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК). От 4 май т.г. досега през тази услуга са направени справки с ПИК за близо 36 000 лица.