Влезе в сила пълна забрана за движение на свине от и към ферми и кланици в цялата страна - pleven.utre.bg

Влезе в сила пълна забрана за движение на свине от и към ферми и кланици в цялата страна

10 януари 2020, 14:34 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    unsplash.com

Мерките се предприемат заради влошената епизоотична обстановка

От 9 януари е в сила забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна, съобщават от БАБХ. Мерките се предприемат заради влошената епизоотична обстановка. Забраната е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните.

От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат  проби от или под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в НДНИВМИ гр. София.

В месодобивните предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

Щателна дезинфекция ще бъде извършена и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция ще се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета