Иде истинската зима: От сряда ни очаква рязко захлаждане и сняг! - pleven.utre.bg

Иде истинската зима: От сряда ни очаква рязко захлаждане и сняг!

03 февруари 2020, 09:04 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Седмицата започва с два необичайно топли за сезона дни

Седмицата започва с топло време, като в най-топлата част на денонощието в понеделник термометрите ще гонят стойности между 13 и 18 градуса. Най-високи температурите ще бъдат в централните и западните райони на Северна България, както и в централната част на Горнотракийската низина. Вятърът ще е силен около и следобед с пориви над 50 километра в час в почти цялата Дунавска равнина и на югоизток в полите на Странджа. Както вече писахме, жълт код за силен вятър  е обявен в почти цяла България, без югозападните и южните области.

Първи снежен циклон с по-значителни валежи у нас ще се развива в следващите дни над Централна и Източна Европа, предупредиха в прогнозата за времето на Нова тв. Центърът на областта с ниско атмосферно налягане преминава северно от страната.

След високи дневни температури във вторник през деня, рязко захлаждане привечер и през нощта срещу сряда. Заради голямата разлика в атмосферното налягане, застудяването ще започне с много силни пориви на вятъра от северозапад. Температурите в западната половина на страната бързо ще паднат и валежите от дъжд ще преминават в сняг. По планините и проходите ще има навявания – очакват се усложнения с трафика. Снежната покривка към края на работната седмица ще е между 5 и 15 сантиметра в равнините, до 20-25 сантиметра в предпланинските райони и до 40-50 сантиметра в планините.

Рязкото захлаждане ще е особено осезаемо, тъй като температурите ще паднат с 10-15 градуса и ще се задържат ниски до края на седмицата. Очакваме минимални стойности около минус 10 градуса през почивните дни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета