Шефът на АПИ се срещна с кметове от Плевенско по повод проблема с винетките

"Аз няма да внеса предложение, което ще е дълбоко несправедливо и което не е финансово обезпечено”, заяви кметът Спартански

Председателят на УС на АПИ Георги Терзийски участва в работна среща днес по покана на областния управител Мирослав Петров по повод напрежението, породено от искането на отпадане на винетките за определени участъци отрепубликанската пътна мрежа в Плевенско. На срещата присъства ръководствотона ОД на МВР и директора на ОПУ – Плевен инж. Иво Денчев. Своите въпроси и становища изложиха кметовете на населените места, включили се в протеста, както и на общини на територията на област Плевен.

"Присъствието ми на тази среща изразява готовността на агенцията да се съобрази с обществения интерес, с желанието на общините да освободят участъци на републиканската пътна мрежа при условие, че участват във финансирането и поддържането на тези пътни участъци.”, подчерта в началотона своето изказване председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.

Пред кметовете и кметските наместници от област Плевен той заяви готовността на агенцията всяко едно искане да бъде разгледано и при изпълнение на тези условия след решение на МС да бъдат проведени процедурите по изваждане на участъци от списъка за таксуване.

"Не смятам, че е несправедливо да се даде възможност на всяка община приравни условия да участва в едно такова договаряне, а това че се създаде впечатление, че решенията идват след протести е измамно. Преговорите с общините в това число със Столична община, с Община Варна, с Националното сдружение, контактите по отношение на освобождаване на участъци, са започнали поне преди една година и ние още тогава имахме заявления отобщини.”, посочи още Терзийски.

Относно блокирането на движението на пътя за София и пътя за Ловеч областният управител Мирослав Петров отправи предупреждение, че е сезирана прокуратурата относно липсата на разрешително за провеждането на протестни действия.

"Оттук насетне аз, като областен управител, ще бъда безкомпромисен относно действието или бездействието на полицията, защото в последните дни бе проявявана търпимост, граничеща с бездействие. Законите в България важат за всички”, заяви областният управител Мирослав Петров.

Георги Терзийски подчерта, че напреженията сред хората са свързани с въвеждането на електронното правоприлагане, което наистина дисциплинира и затова някъде са се случили протести във връзка с таксуването на участъци, които по една или друга причина досега са били с по-специален статут или контролът върху тези участъци не е бил достатъчен. В подкрепа на думите си Терзийски посочи, че за периода от 01.01-29.02 2020 приходите от винетни такси са с 20% повече в сравнение със същия период на миналата година съссъщия режим на таксуване.

"Наистина системата дисциплинира и ние очакваме с въвеждането и развитието й да бъде постигнато едно по-добро финансиранена сектора и по-справедливо разпределение на отговорността на всички в този процес. Много ще се радвам тази година не само да бъдат ремонтирани повече километри, но и да бъдат изградени нови километри пътища от проектите, които в момента реализираме.”, каза още председателят на УС на АПИ.

"Българинът не обича да плаща. Дълбоко несправедливо е да решиш проблема на едни за сметка на всички останали. Има закон и той е валиден и за царя, и за пъдаря. Аз няма да внеса предложение, което ще е дълбоко несправедливо и което не е финансово обезпечено”, каза кметът на Плевен Георг Спартански по повод проблема с винетките в няколкото плевенски села, чиито жители стачкуват.

В изказването си кметът на община Левски Любка Александрова бе категорична, че държавата трябва да осигури на всички хора едни и същи условия да стигат до областния център Плевен. "Ако в закона пише, че винетка се плаща за всяко населено място, аз не виждам какъв е проблемът. Това, че селата на Плевенска община са по-близко до областния център не ги прави привилегировани." На срещата тя постави въпроса за поддръжката на четвъртокласната пътна мрежа, която понася сериозни щети от тежкотоварния трафик.