27-годишният мъж от Плевен с положителна проба за коронавирус не е излизал от България - pleven.utre.bg

27-годишният мъж от Плевен с положителна проба за коронавирус не е излизал от България

08 март 2020, 00:51 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

    дезифенктант

Засега не се изискват извънредни мерки в Плевен

27-годишният мъж от Плевен и 75-годишната жена от Габрово, които са дали положителни проби за коронавирус на референтния тест на Световната здравна организация, не са излизали от България и не са се срещали с хора, които се връщат от опасни държави с вируса. Те имат два положителни теста и един отрицателен, а утре до 10 ч. пробите им трябва да бъдат потвърдени с нов тест.

Ако се окажат отново положителни, тревожното е, че не се знае кой е нулевият пациент, т.е. този, който ги е заразил.

"Губи ни се нулевият пациент. Тези пациенти не отговарят на профила - не са пътували, нямат връзка с чужбина или евентуални рискови дестинации. Сега ще изясним и с контактните им лица, които между другото при двата пациента заедно с медицинския персонал са около 20-23-ма човека. Дали там няма да излезе нещо, засега е рано да дам такъв отговор", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски от националния щаб за реакция срещу коронавирус.

"Коронавирусът се разпространява по един и същ начин. От човек на човек. Човекът го е донесъл отвън - кой е този човек, ще установим", допълни ген. Мутафчийски. "Принципът за лечението на инфекциозно болните е да се лекуват на място. Заразно болни не се разнасят по цялата страна", отбеляза още той.

Инструкциите към населението остават същите - поддържане на лична хигиена, както и поддържане на лична хигиена в общуването. Миенето на ръцете трябва да е редовно - поне 20 пъти на ден. Да се ползва дезифенктант за ръцете, да се избягват близки контакти с други хора, да не се събират на масови събития, особено когато не може да се запази една карантинна дестинация от метър и половина от различните лица, както и да не се возят в препълнени средства от обществения транспорт.

Засега не се изискват извънредни мерки в Плевен и Габрово, заяви още ген. Мутафчийски.Коментари (4)

Потребител
emi
kakva trqbva da e tempraturata zada imash korona viros
09 март, 18:24 ч.
Потребител
Филм
Глупости глупости и само глупости...
08 март, 15:06 ч.
Потребител
Небой се , плаши се
Майката си е е*бало и пита за баща си !
08 март, 11:59 ч.
Потребител
молете се
Бог да ни е на помощ, плевенчани!!!
08 март, 01:36 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета