Хората да държат връзка с личните лекари и да се подчиняват на заповедите на здравните власти

"При симптоми не тръгвайте веднага към кабинета, обадете се първо по телефона", съветват личните лекари

Несъмнено може би едни от най-важните хора в държавата в момента са личните лекари, тъй като именно през тях преминават всички пациенти със съмнение и за коронавирус, и за грип.

"Ситуацията е необичайна, карантина няма всяка година, но хората трябва да се съобразят с условията, при които ще се работи до второ нареждане. Така че ги призовавам да държат връзка с личния си лекар, откъдето могат да получат съвсем обективна и реална информация. И да се подчиняват на заповедите на здравните власти", заяви председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари за Плевен Димитър Цветков пред Би Ти Ви по повод коронавируса в Плевен и сутрешното напрежение пред болницата.

"Сезонът е натоварен. Има обостряне на хроничните заболявания. Не можем да спрем по никакъв начин потока. Просто се опитваме да го регулираме. Това, което апелираме, е ако имате висока температура, кашлица, сухота, не тръгвайте веднага към кабинета. Обадете се по телефона, за да може да се уточни дали има суспекция за коронавирус.“, посочи от своя страна д-р Гергана Николова пред БНТ. 

Това е и съветът към хората, които са се върнали от рисковите държави и имат притеснения, че може да са болни от коронавирус - те трябва да се обадят по телефона на личния си лекар, а не да ходят в кабинета му или в болница.