Община Червен бряг първа в страната инвестира във водородна система за отопление на училище - pleven.utre.bg

Община Червен бряг първа в страната инвестира във водородна система за отопление на училище

26 ноември 2020, 14:40 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Община Червен бряг

Инвестицията е част от амбициозния проект на общината „Водородно училище за зелено бъдеще“

На 30 ноември в 11,00 часа община Червен бряг пуска в експлоатация системата за производство на водородно-кислородна смес – част от отоплителната инсталация на СУ „Д-р Петър Берон“. Инвестицията е част от амбициозния проект на общината „Водородно училище за зелено бъдеще“, който е насочен към въвеждане на съвременни устойчиви модели за енергийна ефективност, намаляване на разходите за конвенционално гориво и значителен спад в отделяните вредни емисии. Новата водородна система в котелното стопанство на СУ „Д-р Петър Берон“ снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии.

Новата система  добива водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода и е интегрирана в отоплителната система на училището. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване на замърсяването на въздуха, се внедрява в образователна институция, в.т.ч. и публична сграда, съобщават от община Червен бряг.

Усилията за създаване на първото в страната „водородно училище“ е пример за реални действия, ориентирани към съвременните зелени политики: устойчиво използване на енергийни ресурси, подобряване на параметрите на енергийна ефективност, намаляване нивата на замърсяване и използване на водородни горива, които са сред ключовите решения за бъдещия зелен преход.

Доставчикът на оборудването е избран след публична прозрачна процедура, която включва освен доставка и монтаж на системата за производство на водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода, въвеждане в експлоатация на доставената апаратура и обучение на персонала, както и 4-месечен тестов период.Коментари (3)

Потребител
До вгз
Циганчето се обиди !
27 ноември, 21:51 ч.
Потребител
до дагъе
тя и майка ти е родила орк,но какво да се прави
27 ноември, 15:43 ч.
Потребител
ДаГъЕ
То голямо училище, много орк учи, че и водородно училище. Дано не се взривят орките хахахаха
26 ноември, 23:43 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета