Ще има ли проблеми в Плевенско със снабдяването на дърва за огрев?

Плевенската община разполага за още 10-12 години с необходимата й дървесина при това ниво на потребление, заяви Дарин Ангелов

Селищата в община Плевен тази зима няма да имат проблеми със снабдяването с дърва за огрев. Това заяви в пресклуба на БТА председателят на общинския съвет Дарин Ангелов. Той уточни, че се позовава на данни от кметовете на населени места.

"Нямам информация за областния град, но смятам, че за него няма да има проблем, защото пазарът е голям и снабдяване от различни места". Според Ангелов е наложително държавата и общината да предприемат по-ефективни мерки за залесяване на повече площи. "Знаем, че след засаждане на една фиданка, за да се отсече за огрев, се чака с години", коментира той.

Като се позова на специалисти председателят на съвета посочи, че Плевенската община разполагала за още 10-12 години с необходимата й дървесина при това ниво на потребление. Последните 500 дка с акация са залесени преди две години, уточни той. Според него в общината горският фонд е разпокъсан и това създавало затруднения при опазването му, но сериозни набези от крадци на дървесина не били регистрирани.

Ангелов съобщи, че на поредното си заседание Общинският съвет е определил цени на дървесината за огрев, добивана в общината. Един пространствен кубик акация струва 29.20 лв., дъб - 33.20 лв., топола/липа - 22.20 лв. Съветът е ограничил количеството, което може да се закупи от отделно домакинство - до 4 кубика, предава БТА.