Росен Плевнелиев: Младите хора са фактор в страната си, когато са част от обществения договор

"През 2015 година България може да извърши няколко стратегически реформи, които не търпят никакво отлагане", заяви държавният глава,

Младите хора са фактор, когато са част от обществения договор и са коректив за институциите с непредубедената си преценка и с обективния си поглед върху случващото се в държавата. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред участниците в третото издание на инициативата на държавния глава „Младежка визия за развитие на България“, която се проведе под надслов „Европейският и евроатлантическият избор на България и пътят й на развитие в резултат на този избор“. Тази година домакин на инициативата е Медицинският университет в Плевен, а участие в „младежките съвети“ при президента взеха абсолвенти от над 30 висши училища в цялата страна.

През 2015 година България може да извърши няколко стратегически реформи, които не търпят никакво отлагане, заяви държавният глава, който обобщи резултатите от дискусиите на екипа си с младите хора. Като неотложна президентът определи реформата в правораздаването, която да създаде правила „за всички, а не за някои избрани“. Реформата в образованието най-после трябва да го обвърже с икономиката, а по отношение на сектор „Сигурност“ Росен Плевнелиев отново призова да се ускори работата по приемането на законите за службите, които да въведат ясни правила за тяхната работа.

Със секретарите и съветниците на държавния глава участниците в тазгодишната „Младежка визия за развитие на България“ обсъдиха основни теми в областта на икономиката, регионалното развитие, социалната политика, науката и здравеопазването, външната политика, отбраната и сигурността, правните въпроси, културата и националната идентичност.

Участниците в „младежкия съвет“ по икономика се обявиха за „дълбоко обвързване на образованието и бизнеса по начин, който да стимулира предприемачеството и иновациите“. Финансирането на образованието също трябва да се осъществява на пазарен принцип, който да разпредели ограничените ресурси за постигането на реални цели.

В областта на социалната политика младите хора призоваха за промяна на цялостния подход по отношение на хората с увреждания, който да постави акцент върху създаването на среда за подкрепа.

Приемането на законите за службите в сектор „Сигурност“ и балансираното дългосрочно развитие на военни и невоенни способности са водещите условия страната ни да се справи с актуалните предизвикателства в областта на отбраната и сигурността, подчертаха участниците в тематичния „младежки съвет“.

В сферата на здравеопазването беше посочено, че иновациите в сектора все още остават слабо застъпени. Участниците в съвета по здравеопазване се обявиха за изработването на нов механизъм за финансиране на здравната помощ, който да залага на съотношението цена-качество с отчитане на всички клинични данни. Младежите поискаха повече механизми за насърчаване на перспективни млади лекари чрез добре платени стажове и специализации, както и осигуряване на безплатна методологична и правна помощ при реализацията на нови проекти.

В областта на външната политика участниците в „Младежка визия за развитие на България“ бяха единодушни, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани няма алтернатива, двигател е на позитивна промяна и насърчава реформите. Активното регионално сътрудничество и конкретни трансгранични проекти създават възможности за развитие, а подобряването на транспортната и енергийната свързаност, както и активното гражданско общество, остават основни предпоставки за ускоряване на процеса на европейска интеграция в региона, беше подчертано още по време на дискусиите.