Продължава работата по проект ”Ученически практики” в ДФСГ „Интелект“

Паричните средства за обезпечаване на дейностите са от Европейския социален фонд

Продължава работата по проект ”Ученически практики” в ДФСГ „Интелект“ през учeбната 2014/2015 г.

Проектът е една от множеството възможности за ДФСГ „Интелект“ да включи част от своите възпитаници в европейската програма “Ученически практики”. Чрез нея учениците изучаващи икономическите специалности: Икономист-информатик, Финансист, Оперативен счетоводител, Данъчен и митнически посредник и Сътрудник в малкия и среден бизнес, ще получат допълнителни знания, умения и компетенции, работейки в реална пазарна среда под формата на учебна практика, информират от школото.

Паричните средства за обезпечаване на дейностите са от Европейския социален фонд. В проекта към настоящия момента вземат участие ученици между 16 и 19 години, общо 104 на брой, в множество фирми от различни сектори с мотива да се усъвършенстват, да постигнат високи нива на компетенции в бъдеще, да повишат производителността си, да бъдат по-креативни и предприемчиви.

Като професионална гимназия, активно работеща по настоящия проект и развиваща успешното партньорство с работодателите от местната бизнес среда, ние включваме не само учениците си в реално практическо обучение, правим съпричастни техните семейства и подпомагаме развитието на бъдещите средни икономически кадри. За успешно завършено ще се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на не повече и не по-малко от 240 часа, в период от месец март до месец юни 2015г. Всeки ученик има право да се включи само веднъж в рамките на своето обучение в предвиденото практическо обучение. За да се включат в проекта, учениците трябва да попълнят определени формуляри и да удостоверят, че не са трудово ангажирани в момента. След това, те трябва да си направят график, по който ще се провежда практиката.

Напредъкът на учениците в хода на проекта се наблюдава от наставниците, които са част от екипа на съответната фирма - от наблюдаващите учители, от консултанта по избор на практиката – М.Карамфилова и от директора на гимназията - Емил Райков.

Схемата „Ученически и студентски практики” (BG051PO001-3.3.07) стартира на 18 януари 2012 г. Финансирана е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Тя е разделена на два проекта: Компонент 1 – BG051PO001-3.3.07-0001 ,,Ученически практики”; Компонент 2 – BG051PO001-3.3.07-0002 ,,Студентски практики” ДФСГ „Интелект“ работи по компонент 1 от самото начало.Всяка учебна година с огромно желание се включват нашите възпитаници.