Кметът на Буковлък: Престъпността не е българска, не е циганска - тя е обща

"Има цигани, които искат да живеят нормално, има и българи, които са пълни идиоти", заяви Росен Русанов

"В село Буковлък живеят около 5000 души, но по официално преброяване са 3800 души, като над 3500 са роми. Останалите са българи. В селото има нулева престъпност. Няма престъпления, но това ми коства 24-часово присъствие. Не можем да делим хората на цигани и българи. Заради това идва етническото напрежение. Престъпността не е българска, не е циганска - тя е обща. Има цигани, които искат да живеят нормално, има и българи, които са пълни идиоти. Трябва да се хванат ръка за ръка и да се решават нещата", обяви пред bTV Росен Русанов, кмет на село Буковлък.

"Пада нивото на образованието на ромите и на хората като цяло. В казармата им даваха занаят. Те не ходят и на училище. Младежите до 25 години са в безтегловност и ако не открадне, няма как да живее. Те просто нямат професия”, каза Русанов, допълвайки, че е съгласен да има селска полиция.

"Полицията от 10-15 години няма качествена и ефективна подготовка. Има една приказка "дай да стане полицайче, понеже не става нищо от него, че да си взима заплата". Няма приемственост. Няма къде да се подготвят тези момчета. Те не ходят и в казармата вече. Няма кой да ги поведе, да ги нахъса. Нямат морал, който да ги крепи. Липсва ценностната система", допълни кметът на Буковлък, който 20 години е бил полицай.