Тази вечер служителите на МВР в Плевен излизат на пореден протест

Отново ще блокират за час главен път Плевен-Русе

Протестът на служителите на МВР в Плевен ще продължи и тази вечер. Точно в 18 часа стотици от тях отново ще блокират за час главен път Плевен-Русе в участъка до "МЕТРО".

Припомняме, че полицаи, пожарникари, военни, служители на затворите и съдебна охрана протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време  2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

Служителите на МВР в Плевен ще подкрепят и националния масов протест в столицата, който ще се състои в неделя. В областната дирекция тече организация за пътуване с автобуси.

Ако няма резултат, служителите са категорични, че ще продължат с действията си и следващата седмица.