Кметът на Буковлък за престъпността: Когато котката я няма, мишките играят кючек

В настоящия момент полицията не е готова да се справи с битовите проблеми, смята Росен Русанов

Редно ли е гражданите да сменят полицията? По темата в рубриката "Челюсти" на "Събуди се" спориха кметът на плевенското село Буковлък Росен Русанов, в което живеят 3 хиляди роми и няма престъпност, и националистът Боян Расате, организирал граждански патрули в София.

Според Русанов, ако доброволческите отряди поемат нещата в свои ръце, може да се стигне до гражданска война.

"Това е в резултат на бездействието на държавата. За съжаление хората взимат закона в свои ръце, което не е правилно. Не е редно това нещо, защото тези отряди нямат статут. Всичко трябва да бъде под шапката на законова организация и да са подчинени на община или общинска полиция. Законът трябва да се промени тотално, защото не сме подготвени за това нещо. Институциите не си вършат работата - нито съд, нито полиция. Ако всеки вземе нещата в свои ръце, ще стане гражданска война", смята Русанов.

"Когато котката я няма, мишките играят кючек. Няма ли я държавата с нейните институции, с нейните сили и средства, нещата отиват натам. В настоящия момент националната полиция не е готова да се справи с битовите проблеми поради ограничените кадрови ресурси и потенциал. В Буковлък котката си е на мястото", категоричен бе кметът на Буковлък, допълвайки, че заплатата му е 820 лева и прави всичко това, за да осигури спокойствие на хората, които са го избрали. "Държавата я няма. Тези хора не са виновни, че живеят в такава държава и такова общество", допълни Русанов.

"През 90-те години беше най-добрата форма на работа. В Плевен бяха направени 4 участъка, с по-сбита структура, имаше пряка връзка между патрул, инспектори, оперативни началници. Сега има две районни управления, като едното няма дежурна. А в целия град има два патрулни автомобила - един на Първо и един на Второ, с двама човека. Това са млади момчета по на 25-30 години, които дори не са ходили на казарма, камо ли да имат по-сериозна подготовка. Те не са мотивирани. Има вариант за промяна. Бюрокрацията в полицията е тотална, страшно нещо е. Презумпцията там е: не е важно какво си свършил, а какво си написал. Там са едни планове, едни графици, а ефектът е никакъв", допълни Русанов.