Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 3 май

Новост е възможността за ползване на две нови данъчни облекчения - за деца и за деца с увреждания

Пресконференция по повод данъчно осигурителна кампания 2016 г. се проведе в НАП  - Плевен - акценти в нея бяха основните срокове за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски, новости при декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски през тази кампания. Участие взеха Цветомила Потурлиева - директор офис на НАП, Веселка Костадинова - гл.експерт „Анализи и планиране“ офис на НАП Плевен, Пламен Петков - Началник отдел „Статистически изследвания“ ТСБ Северозапад, Елка Ангелова - главен експерт ТСБ Северозапад.

Подаване на декларации (за доходите) е възможно от първата секунда на 1 януари. До момента в офис на НАП Плевен има подадени 286 броя годишни данъчни декларации (ГДД) за доходите по чл.50 от Закона за облагане на доходите на физически лица, от тях: 37 с електронен подпис, а 34 с Персонален идентификационен код (ПИК). Както и 327 броя ГДД по чл.92 от Закона за корпоративното подоходно облагане за финансовата 2015 година, в това число 226 броя по интернет с електронен подпис.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 3 май, тъй като 30 април е почивен ден, а 2 май е празник – Великден. От НАП препоръчват на хората да подадат декларации по електронен път по три причини: По-бързо, по-лесно и безпроблемно подаване; Подаването по електронен път дава възможност да се ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако декларацията бъде подадена по електронен път до 31 март, лицето няма публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение (пр. неплатени фишове КАТ) и дължимият за внасяне данък бъде платен до 3 май.

С Персонален идентификационен код (ПИК) или ел. подпис могат да се ползват още над 20 други услуги – справки за задълженията си към НАП, за данък за колата, такса смет и данък сгради, да се подават осигурителни декларации, както и данъчни и осигурителни декларации и т. н.

Другата новост през тази година е свързана с възможността за ползване на две нови данъчни облекчения: За деца и за деца с увреждания. Ако хората не са го ползвали през работодател, могат да го направят с подаване на данъчна декларация до 3 май. Облекчението за деца дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв. – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Условията, при които е възможно да се прилага облекчението, се декларират в специалния образец на декларация по чл. 22В от ЗДДФЛ, която се прилага към годишната декларация за облагане на доходите. В образеца има поле за деклариране от другия родител, че за 2015 г. същият няма да ползва намалението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Условията, при наличието на които е възможно да се прилага облекчението се декларират в специална декларация по чл.22Г, която се прилага към годишната декларация. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2015 г. той няма да ползва намалението. И двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

Важно: Здравни осигуровки и права – апелират се хората, които си възстановиха правата по-евтино, да не пропускат да плащат по 16,80 на месец, защото ако пропуснат един месец и отново изпаднат от осигуряване, ще трябва да платят вноски за пет години назад.

Акцентите на тазгодишната кампания са два: Насърчаване на ползване на електронните услуги от клиентите на НАП и позната данъчната кампания. В офис на НАП Плевен всички хартиени образци на формулярите са налични. Същите може да се намерят и в сайта на НАП на адрес www.nap.bg ; Те са в текстови формат и могат да се попълват на компютър. На интернет страницата на НАП са публикувани и образците на годишните декларации с баркод. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения и гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

От НАП напомнят, че плащането на данъци и осигурителни вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. За улеснение на клиентите на администрацията в офис на НАП Плевен има офис на обслужващата „Инвестбанк“ Плевен, където заплащането на данък върху доходите от физическо лице е безплатно, т.е. няма такса за банковия превод. Заплащането на данъците и осигурителни вноски може да стане и в последния ден, стига средствата да постъпят по сметки на Агенцията до края на следващия работен ден.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Допълнителна информация и телефонни консултации, клиентите на НАП в Плевен могат да получат на номер 064/898336 в офиса или на номер 0700 18 700 на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Адресът на офис Плевен е ул.“Дойран“ №43 с работно време от 9.00 часа 17.00 часа, като се работи без обедна почивка. В дните, в които изтичат срокове ще работим до тогава докато има клиенти в салона за обслужване. "Въпреки това препоръчваме и насърчаваме гражданите да не чакат последните срокове", заяви Цветомила Потурлиева, директор офис на НАП.

И тази година фирмите могат да подават годишните си отчети за дейността на едно място – или в НАП или в териториалните бюра на Националния статистически институт, като годишните отчети за дейността на Едноличните търговци ще могат да се подават по електронен път чрез системата на НСИ с ПИК от НАП. Новости и подробности за подаване на годишните отчети за дейността, ще получите от представителите на Териториално статистическо бюро Северозапад.

По-важните срокове в кампанията: 

*3 май – декларация за облагане на доходите, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Физическите лица подали декларации по интернет до 31 март ползват 5% отстъпка за данъка за довнасяте по декларацията за доходите, при определени условия: да нямат публични задължения;

*31 март – срок за фирмите за подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци; 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис. ВАЖНО! Юридическите лица, които не са упражнявали дейност през отчетната година СЪЩО са задължени да подадат годишна данъчна декларация, която е нулева. Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.