Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд полицай, блъснал и убил велосипедист

Фаталният инцидент станал в Долна Митрополия през 2010 г.

Окръжна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинител акт срещу 50–годишен полицай, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил по непредпазл смърт на велосипедист - престъпление по чл. 343а, ал.1, б. „б” във вр. с чл. 343, ал.1, б.”в” във вр. с чл. 342, ал. 1 НК.

Обвинението срещу Румен Б. е за това, че на 3 септември 2010 г., около 8.30 ч., в гр. Долна Митрополия, Плевенска област, при управление на лек автомобил „Опел Астра” нарушил правилата за движение по пътищата. Като водач, не намалил скоростта и при необходимост не спрял, като въпреки заслепяване от насрещно слънцестоене навлязал в „Т”–образно кръстовище и по непредпазливост причинил смъртта на велосипедистта Иван И. от същия град. След деянието полицейският служител направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.

През 2010 г. обвиняемият е работил като полицейски инспектор. На 3 септември 2010 г. бил на работа и управлявал служебен лек автомобил с полицейски отличителни знаци в гр. Долна Митрополия. Движил се в посока от центъра на града към сградата на РУП. В района на кръстовище предприел маневра завиване на ляво. Слънцето светeло силно срещу полицейския автомобил и видимостта била намалена. Въпреки това обвиняемият не намалил скоростта до такава,позволяваща му да спре в зоната на видимост. Навлязъл в кръстовището, без да забележи движещия се по улицата велосипедист и въпреки че задействал спирачките, не успял да предотврати удара. Пострадалият бил транспортиран в УМБАЛ – Плевен, където същият ден починал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Плевен.