Акордеонното турне на студентите от НМА "Проф. Панчо Владигеров“ ще мине и през Плевен

На 19 април в галерия "Колекция Светлин Русев“

За поредна година студенти от класа по акордеон на Доц. Д-р Добромир Митев от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ гр. София ще гостуват в няколко български града, за да покажат възможностите на този прекрасен инструмент, характерен с многостранността и адаптивността си. Изобретен в началото на ХІХ век, акордеонът много бързо и лесно се превръща в народен фолклорен инструмент в различни култури. Уникално е как един клавишен инструмент се адаптира към коренно различни култури , от пълното му поглъщане до степен да се счита за душата на напълно различни стилове.

Ивайло Флоров и Мария Гешевска от четвърти курс, Мария Димитрова - трети и Ивелин Иванов – втори, водени от своя преподавател, който е безспорен авторитет в българското акордеонно изкуство ще зарадват публиката с изпълнения на пиеси от Гридин, Паницкий, Анжелиз, Шуман, Лист, Албениз, Дранга, Ралчев и други. С годините, Акордеонните турнета се превръщат в традиционни срещи и обмяна на опит с по – младите последователи, а концертите се радват на голям интерес и от жителите на населените места. Тази година, за пръв път ще се насладят на техните изпълнения в гр. Видин. Концертът там ще се проведе в Камерната зала на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" от 12:00 часа на 18.04.2016г. (понеделник). Вечерта на същия ден (18.04.2016г.) от 18:30 ч. студентите , които са лауреати от наши и международни конкурси, ще свирят в малкия салон на Народно читалище „Борба“ в гр. Кнежа.

На 19.04. /вторник /, Акордеонното турне продължава с обеден концерт в гр. Плевен, Галерия „Колекция Светлин Русев“ от 11:30 ч., което е вълнуваща среща на Мария Гешевска и Мария Димитрова с плевенската публика и като възпитаници на НУИ "П. Пипков". Входът е свободен, Студентите ще се представят и в родния град на своя преподавател - Ловеч от 18:00 ч. в Клуба на „Съюза на дейците на културата“.