Втора лига остава с 14 отбора заради бъркотията в родния футбол?

Спортен ежеднeвник твърди, че от БФС категорично са отрязали Спартак и Добруджа

Втора професионална лига може да остане с 14 отбора, съобщава "Тема Спорт". Първоначалният план на БФС бе дивизията да е от 16 клуба, както през миналия сезон, и да стартира на 6 август (събота). Към днешна дата обаче това се оказва доста непосилна задача. В момента сигурните тимове за втория ни ешелон са едва 13. Интересното е, че от миналогодишния му състав останаха само 8 клуба, новите членове са Етър и Несебър, а покана за участие са получили Локомотив (София), Витоша (Бистрица) и Ботев (Враца), като и трите са били одобрени.

Както е известно, Черноморец Балчик, който спечели Североизточната В група, отказа участие. Място бе предложено на Калиакра, който обаче също пасува. Отказ имаше и от страна на Розова долина Казанлък.

Желание да се включат във Втора професионална лига имат изпадналите от Б група Спартак (Плевен) и Добруджа. От "Иван Асен II" 26 обаче са били категорични, че отбори, отпаднали на спортен принцип, не могат да бъдат връщани при професионалистите. Така футболната ни централа е принудена да свие бройката от 16 на 14 и така да бъде търсен само още един тим. По неофициална информация е поканен Янтра (Габрово).

"На 25 юли изтича срокът по лицензирането за Втора лига. Два дни по-късно, на 27 юли, ще обявим какъв ще е броят на отборите", коментираха от БФС.

Задава се обаче още един интересен парадокс. Според информация на gong.bg жребият за програмата за Втора лига ще се тегли на 3 август (сряда). Това е само 3 дни преди старта на шампионата. "С колкото отбора разполагаме, за толкова ще е жребият за програмата“, добавиха лаконично от централата. Официална информация относно цялата бъркотия с новата "Б" група обаче оттам липсва.

От клубовете коментират, че е възможно стартът да бъде отложен за 14 август, ако отборите са 14. Така шампионатът ще е само от 26 кръга и по-късното начало няма да се отрази.

Както е известно, в новия формат на А група - Първа професионална лига, от Втора дивизия влязоха Локомотив ГО, Верея СтЗ и Нефтохимик. Дунав Русе спечели промоция, а Поморие загуби баража от Монтана и остава във Втора лига. Покана за елита имаха още Етър и Созопол, но те предпочетоха да останат в по-долната група.