Отново пожари в комини в Плевенско

Почиствайте ги от налепи и сажди и ги замазвайте, ако имат пукнатини, призовават от РДПБЗН-Плевен

Пожарната безопасност при комините в Плевенско продължава да бъде подценявана и пренебрегвана. През вчерашния ден екипи на РДПБЗН-Плевен са се отзовали на два такива сигнала - в Плевен и Петърница, научи Plevenutre.bg. Няма пострадали, нито сериозни щети.

Много собственици на жилища смятат, че коминът се използва няколко пъти в годината и неговата проверка и почистване не са приоритет. Пожарите възникват основно от самозапалване на сажди в задръстените комини.

Друга част от пожарите са породени от строителна неизправност на комините – нарушена замазка, пукнатини в конструкцията или горими елементи (греди) в непосредствена близост до тях или встроени в тях.

При тези произшествия огънят изключително бързо се разпространява на по-горни етажи на сградата или обхваща покрива на цялата къща. Материалните загуби са значителни, евакуацията на хората от помещенията е задължителна, а има и случаи с човешки жертви.

Преди броени дни от РДПБЗН-Плевен призоваха гражданите да извършват периодично оглед на комините, да ги почистват от налепи и сажди и да ги замазват, ако имат пукнатини.