Стартира санирането на първия жилищен блок в Белене по Националната програма за енергийна ефективност

Още три жилищни блока имат окомплектовани документи за кандидатстване за обновяване със средства от държавата

Стартът на санирането на първия жилищен блок по "Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” в Белене вече е факт, информират от местната управа. Това е блок 4/43, входове Б, В, Г и Д.

Дейностите започнаха с откриването на строителна площадка на обект "Проект за енергийно обновяване на многофамилна жилищна сграда, град Белене, община Белене, ул. „Люлин” No 1, вх. Б, В, Г и Д” на 13 юни.

На събитието присъстваха кметът на община Белене Милен Дулев и заместникът му Малина Ешекова, главният архитект на Община Белене арх. Бойко Балабанов, началник-отдел „Устройство на територията и общинска собственост” инж. Христина Иванова-Мънева, д-р Красимир Трифонов – заместник-областен управител на област Плевен, представители на фирмите, ангажирани по изпълнението на обекта, както и живеещи в блока.

Изпълнител на проектирането, на строителните работи и на авторския надзор е „Менкаура” ЕООД – София. Сумата, отпусната по Програмата за четирите входа на блок 4/43, е близо 733 000 лева. Строителният надзор ще се осъществява от „Консулти-03” ООД – Плевен, а инвеститорският контрол - от „МК Надзор” ЕООД – Плевен. Очаква се предвидените дейности да приключат до три месеца при благоприятни атмосферни условия. Жилищен блок 4/51 в града ще е следващият, който ще бъде саниран по Националната програма. В момента тече процедурата по обществената поръчка за избор на проектант и строител.

Още три жилищни блока в Белене - 1/15, МВР и 2/42 (входове Г и Д), имат окомплектовани документи за кандидатстване за обновяване със средства от държавата. Те очакват сключване на тристранен договор за финансиране с „Българска банка за развитие” АД.