Мирослав Ненков за починалата родилка: Моята теория е, че става дума за сърдечно-съдов инцидент

Усложненията само от анестезията са много, много редки, посочи бившият заместник-министър на здравеопазването

Усложненията само от анестезията са много, много редки. Това каза бившият заместник-министър на здравеопазването Мирослав Ненков в ефира на Нова тв. "Така се случва, че повечето оперативни неуспехи се оправдават с упойката, хората затова ги е страх от упойка, което е градска легенда. Всеки, не само Маргарита, може да е имал много операции по най-различни поводи и да е получил различни видове анестезии. Анестезиите при планови цезарови сечения са вече толкова сигурни, че те сами по себе си трудно биха създали проблем", каза Ненков.

"В конкретния случай не разполагаме с никакви данни, слушаме само близките. Слушаме и оглушителното мълчание на БЛС, това трябва да се отбележи. Защото вече има посочен с пръст колега, който е обявен за виновен. Това е абсолютно несправедливо! Болката на близките на Маргарита е неизмерима, но виновният го посочва съдът след разследване. Не чувам нашата съсловна организация, на която съм член насила, дори да каже само, че не е редно да се сочи някой с пръст, за когото нищо не се знае", отбеляза Ненков.

"Моята теория с този случай е, че става дума за някакъв сърдечно-съдов инцидент. Може би преди започване на самата анестезия. Защото толкова остро настъпила ситуация с пострадало и дете, то също е било с лоша циркулация... Нещо се е случило. Но това само го допускам", каза Ненков, допълвайки, че няма анестезиолог, който да не е разпитал пациента си преди това.