Мартин Митев: Това, на което трябва да наблегнем когато говорим за диабета, е профилактиката и превенцията!

Това заяви председателят на Общинския съвет, който от години е лично ангажиран с темата за борба с диабета

"Тревожната статистика по отношение на диабета ни задължава като общество да направим всички възможно, за да спрем темпа на нарастване на това заболяване. Всеки един от нас трябва да помага в тази кауза с каквото може.“

Това заяви председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който от години е лично ангажиран с темата за борба с диабета. "Заедно със сдружение „Диабет“ с председател Даниела Илиева в Плевен от години провеждаме различни инициативи, свързани със заболяването. Идеята на тези прояви е да накараме обществото да обърне внимание на проблема, да знаем какво представлява заболяването и как да се справяме с него. Превенцията е това, което можем да направим, за да ограничим пораженията от диабета. А на хората с диабет неведнъж съм казвал - за мен вие сте едни бойци в живота, защото знам как и с какво трябва да се борите, за да живеете“, сподели Мартин Митев.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация. Днес диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания. У нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000. Има и стотици с диабет, но не знаят и не се лекуват.

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации.