Стартира проектът "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията”

Мисия

07-06-2019, 10:01

Снимка:

ММС

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Областният управител се срещна с деца, участници в Националния диабетен лагер на асоциация "Докосни дъгата"

Aсоциация "Докосни дъгата" събра Дичо, Теди Кацарова и RDMK в проект срещу агресията в училищата

Асоциация "Докосни дъгата" и родни футболни клубове протегнаха ръка на българските училища в Молдова

"Докосни дъгата" с приз за цялостен принос в областта на доброволчеството и младежките политики

"Докосни дъгата" с грамота за Дарин Великов за oтдаденост и активно участие в каузите на асоциацията

В Плевен бе даден старт на проекта "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" на асоциация "Докосни дъгата" и ММС

Популярни спортисти гостуваха в Плевен по проект "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние"

Популярни спортисти гостуваха в Плевен по проект "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние"

Дичо, Теди Кацарова и RDMK борят с песен агресията в училище (Видео)

RDMK, Teddy Katzarova & Дичо - Агресия

Стартира конкурсът "Спортувай с послание" на асоциация "Докосни дъгата" и ММС

Асоциация "Докосни дъгата" и родните футболни клубове се обединяват срещу агресията сред младите хора

Асоциация "Докосни дъгата" и родните футболни клубове се обединяват срещу агресията сред младите хора

Той е продължение на успешно реализирания от "Докосни дъгата" и ММС проект „Младите хора – бъдещето на България – това сме ние"

След като през 2018 г. Асоциация "Докосни дъгата" успешно реализира проект "Младите хора – бъдещето на България – това сме ние” по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2018 година, председателят на сдружението д-р Денислава Ангелова и зам. министър Николай Павлов подписаха в Министерството на младежта и спорта договор с номер 25-00-23 по НПИМД по чл.10А от Закона за хазарта за 2019, касаещ неговото продължение.

Проектът "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията” си поставя за цел да изгради социално отговорно поведение сред младежи на възраст 15-29 г., развитие на самочувствие, самоувереност, работа в екип и други умения за справяне с трудности. Както и да повиши информираността на младите хора с цел превенция на зависимости и изграждане на трайни умения за справяне в рискови ситуации, като това ще се случи чрез насърчаване участието им в различни инициативи. Сред целите е и да се създадат условия за засилване на мотивацията и потенциала на младежи в неравностойно положение.

Проектът предвижда прякото включване на 40 младежи, от които 20 младежи в неравностойно положение и 1000 младежи от цялата страна.

Множество представени случаи в национални и регионални медии, извършени изследвания и изготвени стратегически документи, в това число и разработения Механизъм за противодействие на тормоза и насилието, утвърден от Министъра на образованието и науката показват все повече зачестили случаи на агресия и насилие, извършени от деца и младежи или над тях. Съгласно Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017–2020 г.) и извършеният анализ на ситуацията в България в сферата на образованието и младежта , броят на регистрираните случаи на агресивни прояви расте. Чрез реализирането на планираните дейности по проекта и участието на младите хора в социални, културни и здравни мероприятия се цели изграждането на социално отговорно поведение, преодоляване на различията и зависимости и повишаване на гражданската активност. В рамките му са предвидени дейности, създаващи възможности за постигане на заложените цели, а именно - провеждане на информационна кампания, насочена към превенция на агресията, вкл. заснемане на филм, провеждане на конкурс за влог, провеждане на изнесен социално – здравен тренинг под надслов "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията", организиране на лекции и дискусии и спортни прояви. 

Проектът "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията" е в резултат на наблюдаваните продължаващи негативни тенденции и прояви на агресия /вербална, физическа и в социалните мрежи/ сред младите хора. Основен фокус е засилване на вниманието им по интерактивен и интересен за тях начин. 

Припомняме, че през 2018 г. Сдружение „Асоциация Докосни дъгата” успешно реализира проект по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2018 г.”, Направление 3 от Програмата за въздействие и промяна на поведенческите модели на младите хора. В резултат от изпълнението му, създадената фейсбук страница „Младите хора бъдещето на България – това сме ние” събра над 2 000 последователя, които и след завършването на проекта продължават да изявяват желание за включване в инициативи, имащи за цел превенция на агресията, насърчаващи спорта и изграждането на здравословни навици.

Създадената песен и клип "Агресия" към проекта в изпълнение на Дичо, Теди Кацарова и РДМК доби широка популярност, регистрирайки над 65 хил гледания и разпространение в голяма част от училищата в цялата страна, където звучи в междучасията вместо звънец.

Част от него бе и добилият популярност конкурс "Спортувай с послание", в който участваха десетки талантливи млади българи на възраст от 15 до 19 години. 

Освен това, асоциацията проведе и мащабна инициатива с водещите футболни клубове у нас. Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия и други родни отбори се обединиха в името на добра кауза и заедно казаха "Да на спорта, не - на агресията". Клубовете и асоциацията застанаха рамо до рамо, за да отправят общо послание към младите хора за толерантност, както и призив за общи действия срещу агресията на улицата, в училище и по стадионите. Това се случи по време на откриването на третото издание на Националния детски диабетен лагер "Докосни дъгата" в СОК "Камчия".

В края на 2018 година усърдната работа на асоциацията и д-р Денислава Ангелова получи признание от Министерството на младежта и спорта - Награда за цялостен принос в областта на доброволчеството и младежките политики.