Георг Спартански коментира защо не се дезинфекцират улиците и площадите в Плевен - pleven.utre.bg

Георг Спартански коментира защо не се дезинфекцират улиците и площадите в Плевен

18 март 2020, 09:26 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Кметът не смята да използва публичен финансов ресурс за действия с популистки ефект, но съмнителна стойност

Георг Спартански коментира защо не се дезинфекцират улиците и площадите в Плевен, тй като е получил многобройни запитвания по въпроса.

Ето какво написа градоначалникът на профила си във Фейсбук:

"Уважаеми съграждани, все повече във Facebook, в месинджър, чрез WhatsApp, viber, на ел.поща настойчиво ми се задава въпроса защо не се дезинфекцират улици и площади в Плевен и общината.

Във връзка с обвиненията и спекулациите считам за необходимо да заявя следното: Нито Парламентът, нито Министерският съвет, нито Националният координационен щаб, нито Министърът на здравеопазването, нито други медицински и санитарни власти и органи са приели или издавали закони, постановления, решения, заповеди, инструкции или указания за третиране на публични пространства - улици и площади до този момент.

Второ, за да се предприеме такова третиране с химически вещества, то следва да се извършва въз основа на точни, ясни и конкретни указания относно вида на химическото вещество - дезинфектант, количеството и концентрацията, начина на третиране, честотата на интервенцията, указания, свързани с евентуалните здравни последици за хората и вредни такива за околната среда! Работата с химикали е източник на повишени рискове и като такава се подчинява на строги регламенти и се извършва от или под контрола на специализирани органи и институции.

Направил съм изрични запитвания до компетентните органи и ми бе потвърдено, че няма никакви задължителни разпореждания, нито дори указания за третиране на улици и площади! Няма и официални международни данни такова третиране да елиминира или ограничава коронавируса. Всички дезинфекционни мерки, които са разпоредени са свързани с вътрешна обработка на учреждения и търговски обекти, както и градския транспорт. Разписани са детайлно. Посочени са и препаратите, които следва да се използват. Доказано е и, че корона-вирусът заразява през устата, носа и очите. Затова и всички мерки предвиждат желязна лична хигиена, предпазни средства и ограничаване на личните контакти.

Във връзка с гореизложеното и независимо от това, че в някои населени места са започнати местни самоинициативи за частично третиране на публични пространства с химически препарати, при липса на такива заповеди и указания от компетентни за това органи и институции, при липса на данни за смисъла и ефекта от такива мерки и при съществуващите неизвестности и рискове при нерегламентираното провеждане, ще се въздържа да използвам публичен финансов ресурс за действия с популистки ефект, но съмнителна стойност. В случай, че получа в бъдеще ясни и конкретни указания по горните въпроси от компетентните държавни органи, ще създам нужната организация за изпълнение.

Напълно наясно съм, че както сега мнозина ме обвиняват за липсата на такива мерки, така и в обратния случай други биха ме обвинили в незаконосъобразно и популистко харчене на пари и хвърлянето им на вятъра с единствена цел PR ефект...

Декларирам - напълно съзнавам, че отговорността за решенията е моя и аз я нося."



Коментари (7)

Потребител
Иванов
Поне почнете да миете улиците,и то редовно,а не веднъж годишно част от тях.Простотията е голяма и затова градът се обезлюдява.Вижте новините в сайтa"Плевен за Плевен"са само за детски градини и закопчани цигани.
18 март, 10:24 ч.
Потребител
Иван Стоянов
Улиците се мият между 06 и 07:00ч сутрин. Това, че ти и такива като теб спинкат и не са видяли, си е Ваш проблем!
18 март, 14:23 ч.
Потребител
комент
Тези, които задават такива идиотски въпроси (а то се знае кои са) нека спазват указанията и да си седят в къщи.
18 март, 10:13 ч.
Потребител
но комент
Кмете, кмете.... Без коментар!
18 март, 09:39 ч.
Потребител
Видов
Майко мила!Добре, че си пуснах отпуск та да не идвам в Пл скоро
18 март, 09:38 ч.
Потребител
Пешо Крика
По-добре никога повече не идвай в Плевен!
18 март, 14:21 ч.
Потребител
Пешо Крика
По-добре никога повече не идвай в Плевен!
18 март, 14:27 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета