СУ "Пейо Яворов" - Плевен спечели проект по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда" - pleven.utre.bg

СУ "Пейо Яворов" - Плевен спечели проект по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда"

05 август 2020, 07:06 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    СУ "Пейо Яворов" - Плевен

Училището успешно премина двата етапа на състезанието и постигна заслужен успех

СУ "Пейо Яворов" - Плевен спечели финансиране от 50 000 лв. с проект по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". В надпревара с още над 300 училища от цялата страна училището успешно премина двата етапа на състезанието и постигна заслужен успех.
Eкип от учители – Иван Бенков, Веселка Йоткова, Десислава Вълчева и Сашко Камбуров, разработиха проект за изграждане на Scientrepreneur - класна стая за креативни дигитални създатели, където ще намерят общ дом визуалното програмиране, дигиталните технологии и предприемачеството. Тя е подчинена на три основни принципа: функционалност, гъвкавост, иновативност.

Екипът се спря на гъвкав дизайн за споделено работно и образователно пространство, включващ в себе си няколко различни функции: Cobmbined working space, Casual Work, Workshop small, Workshop big, Teatre style и Snoezelen мултисензорен кът. Стилните и вдъхновяващи работни пространства са предвидени така, че да бъде осигурен непрекъснат поток на комуникация и лесна обмяна на идеи. Идеята е учениците сами да могат да преподреждат стаята за броени минути, според това как ще им бъде най-удобно да работят, дискутират или презентират.

Изграждането на Snoezelen мултисензорен кът в класната стая е първи по рода си у нас. Snoezelen е създадена първоначално като терапия в Института De Hartenberg в Холандия през 1978 г, за деца със сензорни нарушения, но отдавна е надхвърлила тези рамки. Днес тя се използва навсякъде, където хората имат нужда от сваляне на напрежението и стимулиране на мисловната дейност. Специални уреди – светлинна завеса с оптични влакна, лазерен прожектор със светлинни ефекти, водни вибриращи колони, дозатори, разпръскващи аромат ще носят полза както за децата със СОП, така и за всички ученици и учители след напрегнатата работа.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета