В Плевен се проведе заключително мероприятие по проекта "Младите хора – бъдещето на България – в действие"

Заместник-министри и спортни звезди участваха в събитието, провело се в СУ "Иван Вазов"

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, зам.министърът на спорта Николай Павлов и куп спортни звезди пристигнаха в Плевен по повод официалното закриване на проекта на асоциация „Докосни дъгата“ и ММС – „Младите хора – бъдещето на България – в действие“, имащ за цел да провокира вниманието към превенция на агресията чрез спорт, музика и изкуство. Домакин на събитието бе СУ "Иван Вазов" - Плевен, а програмата включваше пресконференция, презентация на пътеводителя "Как да не се спънеш в себе си" и представяне на песента "Обединени" в изпълнение на популярната поп изпълнителка Валентина Александров.

Сред спортистите, уважили проявата личаха имената на Петър Лесов, Станимира Петрова, Детелин Далаклиев, Елица Янкова, Божидар Темелков, Тодор Тодоров и Стефка Великова. Присъстваха още зам.областният управител на Плевен Татяна Божинова, председателят на комисията "Младежки дейности, спорт и туризъм" в Общински съвет - Плевен Йордан Грижов, директорът на ОДМВР - Плевен Веселин Вътов, началникът на РУО - Плевен Албена Тотева, директорът на ОУ "Д-р Петър Берон" Ваня Дражева, президентът на Лайънс клуб Плевен Мизия Галина Станимирова, психоложката д-р Анелия Рангелова, Калоян Калчев - студент по графичен дизайн, създал художествените творби в пътеводителя. "Как да не се спънеш в себе си", Александра Римпопова – ръководител на проекта "Младите хора- бъдещето на България - в действие", както и над сто младежи на възраст 17-19 г.

Официалните гости бяха посрещнати от гвардейци от втори ученически гвардейски отряд от ОУ „Д-р Петър Берон“ и първи ученически гвардейски духов оркестър от СУ „Иван Вазов“. С танц и марш мажоретките на СУ „Иван Вазов“ поздравиха гостите и ги поведоха към мястото за пресконференция.

Зам.-министър Павлов поздрави асоциация "Докосни дъгата" за изпълнението на проекта и изрази увереност, че сътрудничеството им ще продължи. Той не скри впечатлението си, че проектът е съчетал успешно изкуство и спорт - две теми, които вълнуват младите хора.

"С асоциация "Докосни дъгата" имаме едно добро партньорство, изградено в годините. Упоритият им труд и последователност водят до това да се развиват подобен тип проекти, които, вярвам и виждам, че имат своя успех и своя голям смисъл. Търсим точно това - млади хора да се събират, да се работи с тях, да се говори по тези проблемни теми, да им се дава възможност за дискусия и за изразяване, да се провеждат неформални обучения, семинари и тренинги. Освен това, да се създават и мултимедийни проекти по един съвременен, модерен начин с един добри посланици, каквито в случая са нашите спортисти, така че да се привлече вниманието към темата.", заяви зам.-министър Павлов. Той припомни, че Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта подкрепя проекти, насочени срещу агресията сред младите хора, зависимостите, рисковото поведение. През 2020 година Министерството на младежта и спорта е подкрепило 38 такива проекта.

"Темата за агресията и ненасилието е водеща не просто за българското училище, а за цялото ни общество. Безспорно няма нищо по-хубаво от това да се занимаваш с изкуство, със спорт, с различни занимания, които да ти позволяват да изразиш себе си, да се докажеш и да знаеш кой си. Когато нашите деца знаят кои са, знаят на какви основи са стъпили, смятам, че ще успеят и за в бъдеще. Надявам се наистина всички да разбираме колко е важно да възпитаваме децата си в добро и тогава съм убедена, че нашето общество ще може наистина да води диалог, да може да се чува и да може да се разбира. И тогава наистина ще имаме истинско гражданско общество". заяви зам.министърът на образованието Таня Михайлова.

Д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация "Докосни дъгата", обобщи, че проектът „Младите хора – Бъдещето на България – в действие“ е бил съпътстван от редица спортни и културни прояви, насочени към младежите и подкрепени от много популярни българи от различни сфери на публичния живот. Дейностите са включвали културно-художествена кръгла маса в Смолян и представяне на картина на художника Огнян Кузманов, насочена срещу агресията; петдневен тренинг на Златни пясъци, включващ дискусия за агресията, ежедневна сутрешна гимнастика със Станимира Петрова и Елица Янкова, турнир по тенис на маса, демонстративен футболен мач, стрелба срещу агресията чрез игра на пейнтбол, рисуване на плажа и Вечер на талантите; акция по почистване на плажа и морето в Камчия; спортна демонстрация и кръгова тренировка край морето.

Част от проекта е и песента на Валентина Александрова - „Обединени", която бе изпълнена на живо пред младежите в СУ "Иван Вазов".

Д-р Денислава Ангелова отбеляза, че финалът на проекта „Младите хора- Бъдещето на България – в действие“ завършва с малка книга за големи младежи - пътеводителят „Как да не се спънеш в себе си“, който ще разходи читателите по един нетрадиционен начин из 28-те области на България и ще ги запознае с темперамента на местните млади хора.

"Когато подавахме проекта ние заложихме на това, че ще достигнем до 1000 млади хора на възраст 15-29 г. До момента ние сме на 92 000 достигнати реални млади хора", сподели д-р Денислава Ангелова, разказвайки подробности за всички събития, съчетали спорт, изкуство, танци и музика, и успяли да привлекат вниманието на хиляди младежи от цялата страна.

"Всички сме обединени от това, че имаме право да спортуваме. Имаме право, въпреки социалния и здравния си статус, да бъдем равни. Имаме право да не сме жертва на агресия. Но имаме отговорност да не проявяваме агресия. Това е и посланието на песента "Обединени". Нека всеки преоцени в себе си агресивността и пасивността си и намери правилния израз да прегърне човека до себе си", апелира тя.

Това е трети проект на асоциация "Докосни дъгата", след като през 2018 г. и 2019 г. успешно бяха реализирани първите два с подобна тематика – „Младите хора – бъдещето на България – това сме ние” и „Младите хора – бъдещето на България – заедно срещу агресията“ – по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта."

Мероприятието в Плевен се проведе с подкрепата на „Победа“ АД и трапезна вода „Северна звезда“.